Bevrijdingsfestival Overijssel online in cijfers

Bevrijdingsfestival Overijssel online in cijfers

Bevrijdingsfestival Overijssel is ook virtueel en in de landelijke media een groot succes geworden. Een prachtige co-productie tussen verschillende partijen leidde tot een goede online live registratie via de livestream en landelijke aandacht door de televisie-uitzendingen van landelijke media als NPO3 en DWDD en Radio 2. De inzet van dit jaar was sterk gericht op verbeteren van kwaliteit, zowel van de productie als van de samenwerking. Dit alles met als doel een goede live beleving voor de thuisblijvers, en het verder uitbouwen van de stevige landelijke positie van Bevrijdingsfestival Overijssel.

NPO3 zond op 5 mei delen van het concert van Typhoon live uit op TV (340.000 kijkers) en de volgende dag gebruikte DWDD beelden uit deze productie (1.273.000 kijkers). De hele dag was mediapartner Radio 2 aanwezig op het festival. En achter de schermen leidde deze samenwerking tot wederzijds uitwisselen van beelden, interviews en fotomateriaal. Ook RTV Oost was de hele dag op het festival en zond zowel op radio als op tv meerdere keren live uit. Online was deze samenwerking ook goed zichtbaar. Veel landelijke mediapartners kozen er voor om Bevrijdingsfestival Overijssel te streamen via hun website zoals NOS, 3FM, 3voor12 en NU.nl.

Unieke samenwerking

Deze hoogwaardige kwaliteit kwam tot stand door een bijzondere samenwerking tussen RTV Oost, Deltion College, Landstede, GSAV en Boerdam. Laatstgenoemde is door de provincie Overijssel en Bevrijdingsfestival Overijssel gevraagd de coördinatie van de videoproductie van 4 en 5 mei uit te voeren en voor 3 podia een crew in de benen te zetten. Het resultaat was een breed gedragen co-productie waarin alle partijen letterlijk en figuurlijk ‘een duit in het zakje’ deden. Bijvoorbeeld: studenten van beide onderwijsinstellingen volgden samen college van een ervaren regisseur van RTV Oost. Mediapartner Radio2 schakelde een landelijk gerenommeerde geluidstechnicus in. De organisatie van Bevrijdingsfestival Overijssel had geen omkijken naar dit onderdeel van hun totale productie. Door de goede voorbereiding gaf een recordaantal bands toestemming om direct live uit te zenden. In totaal werkten ruim 100 medewerkers mee in de AV-crew. Al met al een productie om trots op te zijn.

Inhoud

Online keken rond 5 mei ongeveer 120.000 kijkers via de livestream van www.jijenoverijssel.nl. Via landelijke TV hebben ruim 1.5 miljoen mensen mee kunnen genieten van het festival in Zwolle. Dit jaar hebben we aansluiting gezocht bij de landelijke vraag ‘Wil jij vrij op 5 mei?’. Dat leverde 332 responses op. Opvallend is dat de meesten van hen het prima vinden om deze dag ‘voor eigen rekening’ vrij te nemen.

Bevrijdingsfestival Overijssel

Het leukste en grootste Bevrijdingsfestival van Nederland is ‘ons’ Bevrijdingsfestival. In de achtertuin van het provinciehuis genoten ook dit jaar weer 125.000 mensen van goede muziek van grote artiesten. Door het festival worden onder andere jongeren in contact gebracht en betrokken bij de verantwoordelijkheid van inwoners, overheid en de internationale samenleving om vrijheid, democratie en mensenrechten te onderhouden. Het Bevrijdingsfestival Overijssel is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bevrijdingsfestivals van Nederland. Van ongeveer 10.000 bezoekers tijdens het eerste Bevrijdingsfestival Overijssel in 1991 is het bezoekersaantal de laatste jaren circa 140.000 mensen. De live-uitzendingen van het festival worden sinds vijf jaar geproduceerd door Jij en Overijssel, het publieksplatform van de provincie Overijssel.

Waiting for a sign? This is it. Choose happy!